Yol ve İklim Şartları
Karayollarının cinsi lastik ömrünü etkileyen faktörlerin en başında yer almaktadır. Bazı yüzeyler pürüzsüz gibi görünürken aşındırıcı ve lastiğin ömrünü kısaltıcı olabilmektedir. Yoldaki yükseltiler ve çukurluklar da lastiğin ömrünü azaltmaktadır. Düzgün asfaltta “100” olarak kabul edilen lastik ömrünün, diğer yollarda ne olacağı aşağıda anlattığımız şekilde gösterilmiştir.
Lastik yük altında esneme ve hız gibi faktörler etkisiyle ısınır. Dışarıdaki havanın ve yol yüzeyinin bu ısıyı emerek lastiği soğutması gerekir. Ancak, sıcak yaz aylarında bu işlem zor olduğundan lastikler daha çabuk aşınmaktadırlar. Lastik ömrü mevsimlere göre değişiklik göstermektedir. Yolun kamberinin-eğiminin fazla olması da lastiğin kayma riskini arttırır ve yıpranmasına neden olur.
Lastikler rutubet, ışık, rüzgar, ısı, ozon, yağ ve kimyasal maddelere maruz kalabilecekleri yerlerde depolandıklarında sertleşme, biçim bozulması, çatlama gibi değişkenliklerle işe yaramaz hale gelirler. İdeal bir depo serin, kuru, karanlık ve toz tutmayan bir yer olmalıdır. Ayrıca depo aydınlatmasında floresan lamba kullanılmamalı, depoda elektrik motoru çalıştırılmamalıdır.
Uzun süreli depolamalarda lastik yere temas etmeyen raflara dik olarak yerleştirilmelidir. Kısa dönemli depolamada lastiklerin üst üste yığılması gerekiyorsa, yükseklik 1,5 metreyi geçmeyecek şekilde istiflenmelidir.
Yeni Lastikler:
*Serin, karanlık, kuru bir kapalı alanda, bu mümkün değilse su ve güneş ışınlarını geçirmeyen bir örtüyle kapatılarak açık alanda.
*Jantlanmış halde üst üste yığmadan
*Motor, kablo, elektrik şalteri, benzin, yağ gibi etkenlerden uzakta.
*Yangın söndürücü bulundurularak depolanması gerekir.
*Depo camları mavi veya koyu bir renge boyanmalıdır.
Eski Lastikler:
*Yeni lastiklerin depolama şeklinin aynısı uygulanarak,
*Lastikteki yabancı maddeler, temizlik malzemesi kullanmadan, su ile temizlenerek,
*Gerekli onarımlar yapılarak depolanmaları gerekmektedir.